in

VB 2018 – Katartikus meccsen, tizenegyesekkel győzte le Horvátország Oroszországot!

Fordulatos, izgalmas mérkőzés volt!

Croatia's players celebrate their winning penalty during the Russia 2018 World Cup quarter-final football match between Russia and Croatia at the Fisht Stadium in Sochi on July 7, 2018. / AFP PHOTO / Nelson Almeida / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

 

Őrült nagy meccset játszott egymással Oroszország és Horvátország a vb utolsó negyeddöntőjében. Előbb az orosz csapat szerzett vezetést, ezután a horvátok egyenlítettek. A hosszabbításban a horvát válogatott került előnybe, majd az oroszok mentették büntetőpárbajra a meccset. Jöhetett a thriller, amit Horvátország nyert meg. Oroszország hiába küzdött remekül, a horvátok játszhatnak az angolok ellen!

Óriási hangulatban, elképesztő hangorkánban kezdődött az orosz–horvát negyeddöntő, amelynek elejét nagyon megnyomta a hazai csapat. Oroszország a közönségtől hajtva megpróbálta meglepni ellenfelét, de Horvátország átvészelte a kezdeti lelkes pillanatokat, és átvette az irányítást. Öröm volt nézni Modricék játékát, akik szokás szerint főleg beadások, középre lőtt labdák után veszélyeztették, ha Mandzukic jobban koncentrál, hamar vezetést szerezhetett volna.

Oroszország sokat futva, keményen, olykor durván játszva, könyökölve, ütközve próbálta felvenni a kesztyűt, és ez összességében sikerült. A meccsre nem lehetett panaszunk, a feszültség tapintható, az iram – szemben az angol–svéd tötyörgéssel – világbajnoki színvonalú volt.

Azt viszont kár lenne elhallgatni, hogy a brazil Sandro Ricci az elején kissé nagyvonalúan vezette a meccset, semleges nézőként már az első félidő elején kioszthatott volna egy-két sárgát a horvátokat az elején bőszen rugdosó oroszoknak. Jellemző, hogy a horvát csapat először a 29. percben szabálytalankodott – Oroszország ekkor már hétnél járt.

Ennek viszont semmi jelentősége nem volt akkor, amikor Cserisev valami egészen elképesztően nagy gólt ragasztott Subacic kapujába. Az egykor a Real Madridban is megforduló középpályás gyönyörűen tekert a felsőbe – ez már a negyedik gólja volt a világbajnokságon.

Kíváncsian vártuk, hogyan reagál erre a horvát válogatott. Kiderült, hogy elég jól: egy megmentett labda után Mandzukic ment el a bal szélen, finoman ívelt középre: Kramaric pedig befejelte a labdát. Az orosz védők csak asszisztáltak az egészhez (1–1). A szünetre a két szép góllal, döntetlennel mentek a csapatok.

PERISIC LÁBÁBAN VOLT A GYŐZTES GÓL

A második félidő elejét nagyon megnyomta Horvátország, egyértelmű volt, hogy a rendes játékidőben meg akarták nyerni a meccset, míg az orosz kapus döntetlen állásnál is húzta az időt. Jöttek a horvát lövések, lehetőségek, egy szép Kramaric ollózás, de nem jött össze a második horvát gól.

Ehhez a 60. perchez kerültek a legközelebb, egy újabb orosz védelmi zavar után Perisic megtalálta a lövőhelyzetet, de kapufáról kipattant a labda. Elképesztő nagy helyzet volt.

Horvátország egyre nagyobb fölényben futballozott, az oroszoknak csak néha-néha maradt erejük egy-egy kontrára. A hajrában Modric is eldönthette volna a meccset, de valahogy beleléptek a lövésébe. Már a hosszabbítást vártuk, amikor a horvát kapus, Subasic váratlanul megsérült – ami elég nagy érvágás volt, mert éppen előtte cseréltek harmadszor a horvátok. Valahogy összekaparták, Horvátország pedig ismét rohamozni kezdett (addig jó, amíg nem az ő térfelükön volt a labda). A horvát nyomás után a 94. percben egy orosz kontra során Szmolov váratlanul lőtt kapura, de nem tudta meglepni Subacicot. Az állás már nem változott – egyelőre bevált az orosz defenzív taktika, jöhetett a hosszabbítás.

Amelyben egy újabb horvát megsérült, a végig aktív, remekül futballozó Vrsaljkónak le is kellett mennie a pályáról, Corluka állt be a helyére. Az első nagy helyzet egy horvát hiba után az oroszoké volt, Szmolovot keményen szerelték, Ricci nem sípolt, jól tette. Bár egy sárgát felmutathatott volna az orosznak.

A sors ezután megjutalmazta a győzelemért jóval többet tett Horvátországot: egy szöglet után Vida fejelt a hálóba (2–1)!

Jöhetett a hosszabbítás második része: Oroszországnak minden erejével rohamoznia kellett. A 112. percben helyzete volt az orosz csapatnak, de Subasic jó helyen volt. Aztán megint ő ütött ki szépen egy veszélyes beadást.

A 115. percben viszont egyenlített a hazai csapat: Dzagojev beadását Fernandes fejelte a kapuba (2–2). Nem bírta ki a horvát válogatott…

Pár perccel később a győzelem is összejöhetett volna, de Subacic leért az alsó sarokra. A horvátok jól láthatóan elkészültek az erejükkel, de jöhettek a tizenegyesek.

HORVÁTORSZÁG MENTÁLISAN ELKÉPESZTŐEN ERŐS

Szmolov rögtön nagyon gyatrán lőtte az elsőt, Subasic védett. A horvátok nem hibáztak. A csodacsere, Dzagojev jött, ő mosolygós, hihetetlenül magabiztos volt. Ezután Kovacic is elrontotta a sajátját, az orosz kapus nagyot védett. Minden kezdődött előlről. Jött az új orosz hős, Fernandes, aki nem várt, nem toporgott, hanem mellé rúgta! Modric következett, Akinfejev ebbe is beleért, de valahogy bement. Jött a veterán Ignasevic, lazán bevágta. Ezután horvát Vida lőtt: szépen felvágta a felsőbe. Mivel a következő orosz nem hibázott, megint jöhetett Rakitic, aki a dánok ellen már lezárt egy párbajt. Ezúttal is megtette, jöhettek az orosz és a horvát könnyek, Horvátország bejutott az elődöntőbe!

Mentálisan – is – hihetetlenül erős ez a csapat.

Az orosz válogatott nagyot küzdött, megmentette a meccset, de összességében kevesebbet tett a győzelemért. Ettől függetlenül jár az elismerés nekik is, senki sem gondolta volna, hogy egy tizenegyes-párbajnyira lesznek a legjobb négytől.

 

(Forrás: pestisracok.hu – Mező Gábor)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

VB 2018 – Nem túl izgalmas meccsen jutottak a legjobb négy közé a svédeket verő angolok