in

VB 2018 – Kapott gól nélkül nyerte meg csoportját az egyre kevésbé titkos esélyes Uruguay

Uruguay nagyon tud focizni.

Uruguay nagyon tud focizni, de ezt mindig csak annyi időre mutatja meg, amennyire szükséges. Az első két csoportellenfél lényegében egyáltalán nem kényszerítette ilyesmire a dél-amerikai gárdát, az oroszok becsületére legyen mondva, hogy ellenük legalább az első félidőben rendesen odatették magukat Suárezék. A meccs nagyobb részét tíz emberrel végigjátszó házigazdák súlyos vereséget szenvedtek, de nem lehet rossz szavuk, hiszen egy végig teljes erőbedobással játszó Uruguay ellen sokkal rosszabbul is járhattak volna.

Ami legszembetűnőbb Uruguayjal kapcsolatban, hogy elképesztően tudnak védekezni. Egyiptom és Szaúd-Arábia ellen még be lehetett tudni a gyengébb ellenfélnek a kapott gól nélkül lehozott meccseket, Oroszország viszont legalább egy szinttel nagyobb játékerőt képvisel az előbbi kettőnél. Rögtön az elején megadták az alaphangot egy ravaszul megkomponált szabadrúgással: a sorfalba Stirlitzként beépült uruguayi támadók elvitték magukkal a védőket a sor széléről, Suárez pedig az így keletkezett résen át bikázott a bal alsó sarokba. Az oroszok összekapták magukat, többször is helyzetet teremtettek az ellenfél kapuja előtt, amikor megkapták a hidegzuhanyt. A megpattanó labdákból eső gólok világbajnokságán ezúttal Diego Laxalt lövése az oroszok legeredményesebb játékosán, Cseriseven pattant meg, így szerencsétlenségére egy öngólt is bevéstek a neve mellé a három rendes gól mellé. Innentől Uruguay vette át a kezdeményezést, és még nem volt vége az oroszok vesszőfutásának. Szmolnyikov előbb egy kicsit igazságtalan, majd nyolc perccel később egy teljesen jogos sárga lapot is kapott, utóbbit már a hozzá járó pirossal együtt, így szomorúan ballagott le a pályáról, otthagyva tíz társát az egyre nagyobb bajban.

Ez nem az oroszok meccse volt. A nagyobb játéktudás a csoport második helyére szorította a várakozásokat így is felülmúló házigazdát. (fotó: fifa.com)

 

Az volt a szerencséjük, hogy Uruguaynak gyakorlatilag már zsebben volt a meccs, ez pedig köztudottan úgy hat a kék-feketékre, hogy felfüggesztik az érdemi focit. Jelentősen belassult a mérkőzés, Óscar Tabarez fiai visszavonultak gyakorolni a védekezést a nyolcaddöntőre, ahol várhatóan a portugálok vagy a spanyolok lesznek az ellenfeleik, így azt a meccset már valóban komolyan kell venniük. Lepottyant még néhány helyzet, de mindent elárul az igyekezetükről, hogy az emberhátrányban küszködő oroszok előtt is adódott lehetőség.

Egyre ígéretesebb Óscar Tabarez negyedik világbajnoksága az uruguayi válogatottal. (fotó: fifa.com)

 

Az utolsó tíz percre aztán megint felélénkültek a csapatok. Előbb Suárez próbált gólt lövetni Cavanival, aztán Rodriguez is megkínálta egy életerős lövéssel Akinfejevet, majd Szmolov cselezett ki mindenkit a bal oldalon, de középre adására lecsapott a kapuból kivetődő Muslera. Az orosz kapusnak ezután is akadt dolga, két távoli löketet és egy szöglet utáni fejest még kivédett, de az utóbbi fejest éppen Cavani elé sikerült ütnie, akinek csak összejött az önbizalomnövelő gól az egyenes kieséses szakasz előtt. Ahol Uruguayjal számolnia kell bárkinek, aki beléjük botlik.

Cavani is kijött a gólínségből (fotó: fifa.com)

 

URUGUAY–OROSZORSZÁG 3:0 (2:0)
Szamara, Kozmosz Aréna, 41970 néző; vezette: Malang Diedhiou (szenegáli)
gólszerzők: Suárez (10.), Cserisev (23. – öngól), Cavani (90.)
sárga lap: Gazinszkij (9.), Szmolnyikov (28. és 36.)
piros lap: Szmolnyikov (36.)

 

(forrás: pestisracok.hu – Vésey Kovács László)

 

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

VB 2018 – A szaúdiak az utolsó pillanatban verték Egyiptomot, harmadikként végeztek csoportjukban

VB 2018 – Portugália 1-1-et játszott Iránnal