in

VB 2018 – Eszméletlen tizenegyesdrámában negyeddöntősök a horvátok

Játékból gyenge, lelkierőből jeles

Croatia's defender Domagoj Vida (L) wishes luck to Croatia's midfielder Ivan Rakitic (2ndL) as he prepares for the penalty shootout during the Russia 2018 World Cup round of 16 football match between Croatia and Denmark at the Nizhny Novgorod Stadium in Nizhny Novgorod on July 1, 2018. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS

Éppen, hogy leírta kollégám, hogy az utóbbi idők talán legjobb világbajnokságát van szerencsénk látni, rögtön utána jött egy nagyon élvezetes horvát–dán összecsapás. A franciák elleni nézhetetlen, kilencven percnyi naplopásból érkező dánok a jobbik arcukat mutatták, igaz a világbajnokságokon láttunk már tőlük látványos meccseket, ha az ellenfél rákényszerítette őket éles helyzetben a játékra. A horvátokra pedig ilyen téren (sem) lehet panasz. A meccs drámaian indult két gyors góllal, aztán kicsit leült, hogy aztán a hosszabbítás végén ismét óriási drámába forduljon, és a tizenegyespárbajban teljesedjen ki. Mintha Quentin Tarantino írta volna a mai estét.

Szinte nem is volt ideje megijedni a horvát csapatnak a váratlan hátrányba kerülés miatt (Jørgensen közeli, suta gurítása érthetetlenül gurult át a horvát kapuson, meg is pattanva rajta), Mandžukić máris szemfüles találattal egyenlítette ki a dánok mázlis gólját. Jó kis gólözön lett volna, ha így megy a továbbiakban, hogy minden helyzetből gól lesz, de a csapatokon nem múlott. A horvát válogatott átvette az irányítást, de ez kevéssé volt meglepő a két csapat eddigi teljesítménye alapján. Labdabirtoklásban, helyzetekben és lövésekben is egyértelmű volt a balkáni csapat fölénye, a dánok viszont időről időre veszélyesen mozdultak meg, bemutatva, hogy nem feltörhetetlen a horvát védelem. Utóbbiak aktivitása a horvát nyomás ellenére is több helyzetet szült, mint amennyit az eddigi három, nem túl felvillanyozó csoportmeccsükön kidolgoztak. Jó iramban pörgött a meccs, nem erjedt meg a labda a középpályán, de több a kezdeti gyors góloknál nagyobb helyzetek is kimaradtak.

A dánok mázlis góljával indult a meccs (fotó: fifa.com)
A második félidőre mindkét gárda óvatosabbá vált, ahogy mind nyilvánvalóbb lett, hogy egyetlen hiba a továbbjutásba kerülhet. Volt egy erősebb időszakuk a dánoknak is, de aztán lecsökkent az iram, kevesebb izgalom adódott a kapuk előtt, és a játékosok fejében bizonyára egyre többször fordult meg a hosszabbítás gondolata. Az utolsó tíz percben megint a horvátok tettek többet azért, hogy ne kelljen további félórát a pályán korzózniuk, és hát a tizenegyesek se okvetlenül előnyösek az esélyesebb csapatnak, ahogy azt a spanyolok is igazolták. A rendes játékidő utáni ráadás adta aztán a legtöbbet: előbb Rakitić eresztett el egy bombát messziről, ami nem sokkal ugyan, de mellément, aztán a dán Braithwaite lőtte el az üresen tátongó hosszú sarok felé – és mint kiderült, kevéssel mellé – a labdát, amit Subašić kapust is beleértve mindenki csak nézett.
Kemény százhúsz perc volt a horvátok számára a masszív dánok ellen (fotó: fifa.com)

A horvátokat mintha megfogta volna, hogy nem tudtak az ügyük végére járni a rendes játékidőben, a dánok élesebbek, veszélyesebbek voltak a hosszabbítás elején. Modrić-nak is végre akadt néhány tízeshez méltó indítása, de később mindent annulált, amikor a hosszabbítás végén jött a dráma. Ő ugratta ki Rebić-et, aki teljesen egyedül törhetett kapura, Schmeichelt is elfektette, de Mathias Jørgensen hátulról felrúgta, amikor az üres kapuba készült rúgni a labdát. Egyrészt érthetetlen, hogy a dán védő miért csak sárga lapot kapott ezért a megmozdulásáért, aminél pirosabb lapot érő megmozdulást nehéz elképzelni, másrészt viszont Modrić pontosan szemléltette a horvátok lelkiállapotát, amikor Schmeichel karjaiba rúgta a büntetőt – négy perccel a hosszabbítás vége előtt. Az igazsághoz tartozik, hogy a megúszott piros lap után azt is elnézte a bíró, hogy Schmeichel jóval a labda elrúgása előtt jócskán elmozdult, pedig újra kellett volna rúgatni, ha tartja magát a FIFA-szabályokhoz.

Modrić eldönthette volna percekkel a vége előtt (fotó: fifa.com)

És a drámát még lehetett fokozni, a tizenegyespárbajban mindkét oldalon ketten-ketten hibáztak (Schmeichel egyszer megint eljátszotta a korábban elugrást, kettő ilyen után már a bírónak is feltűnt, aminek elsőre is fel kellett volna, és figyelmeztette a dán kapust). Modrić ezúttal óriási lelkierőt mutatva belőtte, az utolsó körben pedig Subašić ismét védett, Rakitić pedig jött, és hidegvérrel kivégezte a dánok felvillanyozott álmait.

HORVÁTORSZÁG–DÁNIA 1:1 (1:1, 1:1) hosszabbítás után; tizenegyesekkel 3:2
Nyizsnyij Novgorod stadion, vezette: Nestor Pitana (argentin)
gólszerzők: Mandžukić (4.) – Jørgensen (1.)
sárga lap: Jørgensen (115.)

 

(forrás: pestisracok.hu – Vésey Kovács László)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

VB 2018 – Cristiano Ronaldo támogatta le a pályáról a megsérülő Cavanit – VIDEÓ

VB 2018 – Újabb esély a braziloknak, hogy elkezdjenek focizni