in

VB 2018 – Amikor a kapus a hős

Courtois volt a brazilok elleni győzelem kulcsembere.

 

Egy újabb meccs, amiről sokat fogunk még beszélni. A péntek esti brazil–belga negyeddöntő zseniálisra sikeredett. És az is jó, hogy ezúttal nem egy csatár, hanem a belgák kapusa, Thibaut Courtois lett a mérkőzés legjobbja. Meg a belgák spanyol edzője, aki remekül összerakta a csapatot, és remek taktikát alkalmazott a brazilok ellen.

Talán a világbajnokság legjobb meccsét láttuk pénteken, és a brazilok tragikus kieséséhez – arrafelé minden futballkudarc tragédia – nagyban hozzájárult a belgák kapusa, Thibaut Courtois. A Chelsea játékosát korábban sokat kritizálták azzal, hogy lábbal nem túl jó, de Brazília ellen bizonyított. Kilencszer védett, nem egyszer hatalmas bravúrral. Talán a legemlékezetesebb az volt, amikor a legvégén Neymar remek lövését is kipiszkálta valahogy. Nem véletlen, hogy a mértékadó Whoscored.com szakportálon is ő lett a negyeddöntő legjobbja.

„Tudtam, hogy Neymar szereti így tekerni a labdát, készen álltam, és nagy védést mutattam be. Az elmúlt évben igazságtalanul kritizáltak, ma bebizonyítottam, hogy ki vagyok és miért vagyok itt” – nyilatkozta.

 

 

Nem csak ő, az egész belga válogatott bizonyított, az elődöntőbe jutással végre átlépte saját árnyékát az aranygeneráció. Példaértékű, ahogyan minden játékos elfogadta a helyét, csavarként vagy motorként egy gépezetben. A spanyol Roberto Martinez is elhallgattatta a kritikusait, remek taktikai húzásával – Lukakút kitette a szélre –, stratégiájával sikerült felülmúlni a brazil csapatot. És persze a szerencsével. Mert az ezúttal is (ahogyan Japán ellen) Belgium mellett állt.

„A brazilok ellen át kell lépni egy pszichológiai határt. Sárga mez, öt világbajnoki cím és mindaz, ami ezekkel együtt jár. A játékosaimnak szükségük volt arra, hogy higgyenek magukban. Én vagyok a világ legbüszkébb embere” – mondta Martinez boldogan a meccs után.

Láttuk, hogy a brazil csapat odatette magát, könnyen megszerezhette volna a vezetést, és később is megvoltak a helyzetei. Neymar is visszavett a színészkedésből – igaz, csak magához képest –, de a futballból is. Ha volt valaki, aki egyértelműen csalódást okozott, akkor az ő. Megint nem tudta megmutatni, hogy miért tartják a világ egyik legjobbjának. De azok után, hogy ez ezen a vébén korábban Cristiano Ronaldónak és Lionel Messinek sem sikerült a legfontosabb mérkőzésén, ezen már meg sem lepődünk. Valami még kellene ahhoz, hogy igazi vezér legyen. Lehet, hogy ez nem tanítható.

Végül a városról: Kazany balszerencsét hozott a nagyoknak, Németország és Argentína után egy harmadik gigász, Brazília is elbukott. De ők legalább állva haltak meg. Nagyot küzdve, stílusosan.

 

(Forrás: pestisracok.hu – Mező Gábor)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

VB 2018 – Újabb borzalmas műesés Neymartól, ezt már ő sem hitte el… – VIDEÓ

VB 2018 – Ezért nem ünnepelte a gólját Uruguay ellen Griezmann!