in ,

FÉRFI VÍZILABDA – Korai volt a nekrológ

Alakul Märcz csapata.

Nem is olyan régen – nem minden alap nélkül – nekrológok láttak napvilágot a magyar vízilabdáról. A szombaton befejeződött világliga-szuperdöntő azonban megcsillantotta a reménysugarat, hiszen ha hajszálnyival rutinosabb Märcz Tamás szövetségi kapitány válogatottja, most itthon tartotta volna a trófeát. Az ezüstérem azonban így is szépen csillog.

Jó párszor elsütöttük már Mark Twain örökbecsű fizetett hirdetését a New York Journalben („A halálomról szóló jelentések erősen túlzóak”), de ha valaha időszerű volt az elsietett halálhír cáfolata, akkor most nagyon is az. Persze nem a nagy amerikai íróról van szó, hanem a magyar vízilabdáról.

Számos orgánum temette pólónkat a közelgő barcelonai Európa-bajnokság előtt, hogy a szereplést lemondó klasszisok (Varga Dániel, Hos­nyánszky, Hárai) távollétében nem sok jóra számíthatunk a kontinens-bajnokságon és előtte a budapesti világliga-szuperdöntőn sem.

Nos, örömmel jelentjük: a Duna Arénában látottak megcáfolták borúlátásunkat, a magyar póló köszöni szépen él és virul, s visszafoglalhatja helyét a sportág csúcsán. A szombati, Montenegró elleni finálé történései mindenesetre ezt támasztják alá.

Dacára annak, hogy mind a négyszer a délszlávok hozták el a labdát a ráúszásnál, és Ivovics, a világ egyik legjobb „two way” (azaz védekezésben és támadásban egyaránt kiemelkedő tudású) pólósa két bombagóllal nyitott, 0-2 után parádés meccset varázsoltak a mieink a medencébe.

Az 5-6 ezresre saccolható tömeg őrjöngött, különösen akkor, amikor a pazarul játszó Bátori Bence sistergős gólja után egy kettős emberhátrányt is kivédekeztünk. Némi meglepetésre nem a balkezes tüzérek (Zalánki, Vámos), hanem a kapásoldali lövők (Bátori, Erdélyi, Manhercz) lendítették előre a csapatot.

No és természetesen Nagy Viktor! A világ legjobb kapusa kivédte Ivovics és Janovics szemét, majd Szpajicsét is. És amikor zsinórban lőtt öt góllal 5-2-re fordítottunk, azt hittük, megvan a meccs… De nem volt meg. Misics, a Miskolc centere törte meg a hosszas montenegrói gólcsendet, és ettől kezdve őrült üldözőverseny vette kezdetét.

Nagy Viktor megint parádésan védett, megérdemelten lett a torna legjobb kapusa
Fotó: MTI/Czagány Balázs

 

Amikor 6-5 után Nagy Viktor kivédte Petkovics lövését, kapusunk olyan arcot vágott, hogy még mi is megijedtünk. A nézőtéren tetőfokára hágott a hangulat, Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke, Kulcsár Krisztián MOB-elnök és Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszólegenda egymás mellett biztatta a csapatot, de Petkovics az utolsó percben besuvasztotta a labdát, és 9-9 után jöhetett az ötméterespárbaj, amely a horvátok elleni negyeddöntőben, csütörtökön a mi javunkra döntött.

Most sajnos nem. Vámos és Zalánki rontotta el a lövését, az ellenfél nem hibázott, 4-2-re megnyerte a duellumot, összesítésben 13-11-re a meccset, s ezzel másodszor diadalmaskodtak a világligában.

Märcz Tamás kapitány nem volt szomorú: „Kihoztuk magunkból a maximumot, és visszaállítottuk a magyar vízilabda respektjét. Három hét múlva Barcelonában Európa-bajnokság kezdődik, amelyre megnövekedett önbizalommal utazunk ki” – mondta, és igaza van. A magyar póló újra él.

Férfi-vízilabda-világliga, döntő: Montenegró–Magyarország 9-9, ötméteresek után 13-11. A 3. helyért: Spanyolország–Japán 12-7. A torna MVP-je Vámos Márton, legjobb kapusa Nagy Viktor lett.

 

(forrás: magyaridok.hu – Ch. Gáll András)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

VB 2018 – Gólegyenlőség esetén ez dönt Anglia és Belgium között!

FÉRFI KÉZI – A Vranjes-csapat Svédországgal került egy csoportba a 2019-es vb-n!