in

Anglia és Belgium is kötelező győzelemre készül

Az örök vesztes angolok úton vannak. Kérdés, hány meccsből áll majd az út…

Az esélyesnek tartott csapatok közt is lehetnek sötét lovak, amelyek elvileg nyerhetnének is, mégsem szokott nekik sikerülni – erre Anglia és Belgium az ékes bizonyíték. Mindkét, a világ élvonalában jegyzett válogatott bemutatkozik ma a futball vb-n, de mindkettőnek kötelező győzelem van soron Tunézia, illetve Panama ellen. A mai harmadik meccs a Mexikó által tegnap alaposan megkevert F csoportban jön, ahol Svédország és Dél-Korea csap össze azért, hogy Németország elé kerüljenek a táblázaton.

Befejeződik az első kör a vébé eddigi legnagyobb meglepetését hozó csoportban. A svéd-koreai párharc esetleges győztese megelőzheti, és ezzel a harmadik vagy akár a negyedik helyre szoríthatja vissza a csoportban a címvédő Németországot. A tegnapi mexikói győzelem ellenére nagyon kiegyenlített négyesnek ígérkezik az F csoport, benne van a pakliban a körbeverés, ami szintén nem okvetlenül jó hír a németeknek. Ma kiderül, hogy az olaszokat pótselejtezőn kiejtő, és kétszeri távolmaradás után újra világbajnokságon szereplő svédek tudnak-e élni azzal a váratlan lehetőséggel, amit kiharcoltak maguknak. 2002-ben és 2006-ban is továbbléptek a csoportból, de most már Ibrahimović nélkül kellene megoldaniuk ugyanezt. Az ellenoldalon a legutóbbi Ázsia-bajnokság ezüstérmese, Dél-Korea lesz. Nekik ez zsinórban a kilencedik világbajnokságuk, és általában ott ragadnak a csoportban, ám a hazai rendezésű világbajnokságukon, hathatós bírói segédlettel elért negyedik hely után azért 2010-ben is nyolcaddöntőig verekedték magukaz, így nem lehet rögtön leírni őket.

Belgium csapatának erejét mi is megismerhettük már, amikor 2016-ban túl nagy feladat elé állított minket az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Annak a csapatnak a gerince most is itt van a belga keretben, így nem véletlen, hogy titkos esélyesként emlegetik őket ezen a világbajnokságon is. Ellenük szól azonban, hogy a legutóbbi vébén hiába meneteltek a negyeddöntőig, az ott szembejövő, első komolyabb ellenfél (Argentína) felülmúlta őket, míg a 2016-os Európa-bajnokságon Wales is elég volt a megállításukhoz. A belgák hiába tanyáznak a világranglista elején, azt a szintet még meg kéne ugraniuk, hogy a velük egy szinten jegyzett ellenfeleket is ki tudják pöccinteni egy világverseny egyenes kieséses szakaszában. Addig azonban el kell jutniuk, és ebben minden bizonnyal nem a világbajnokságra először kijutó panamai válogatott fogja megakadályozni őket.

Az angolokat minden világbajnokság előtt esélyesként szokás kezelni, aztán vagy az esélyesség nyomja agyon őket, vagy egyszerűen túl gyengék a kiugró eredményhez, de tény, hogy a vébék menetrendszerű velejárója az angolok égése. Az 1990-es tornát kivéve sosem jutottak a legjobb négy közé, de a játékosállományukat és főleg a támadóikat tekintve valóban bennük van most is az esély, hogy végre egyszer sikerül nekik. Ha Rashford vagy Kane megrázza magát, abból bármi lehet, de nagyon nagy kérdőjel, hogy Anglia képes-e végre igazi csapatként átlendülni a holtpontokon. Az 1998-as, 2002-es és 2006-os világbajnokságról egyaránt egy ponttal kieső Tunézia valószínűleg nem az a csapat lesz, amelyik kicsinálja Angliát, habár a felkészülési meccseik alapján stabil csapatnak tűnnek, így angol gólzáporra sem lehet számítani.

A mai program:

14 óra: Svédország–Dél-Korea
17 óra: Belgium–Panama
20 óra: Tunézia–Anglia

(forrás: pestisracok.hu – Vésey Kovács lászló)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hozzászólások

hozzászólás

FEDERER ÚJRA ELSŐ! – Nyert Stuttgartban

SZENZÁCIÓS SIKER! – Kiss Norbert vasárnap is dobogóra állhatott a Hungaroringen